Танцов състав

Фолклорните танци са с дългогодишна традиция в читалището  на град Роман. През годините са работили много състави с различни ръководители , всеки от които е оставил своя следа в читалищната история.

От 30 години танцовият състав на читалището работи с художествен ръководител Ивайло Георгиев. Корепетитори на състава са били Милчо Гергов и Красимир Андров. Участниците са  60 на брой – от 7 до 40 годишна възраст. Разпределени са в три възрастови групи. Репетициите са два пъти седмично за всяка група.

Съставът е основен участник  във всички градски и общински прояви: 3 март, Великденски общински събор, Панаирни дни, 24 май. Много са и  самостоятелните концерти представени в селищата на общината и вън от нея по повод на различни чествания и местни празници.

Съставът е участвал в редица национални, регионални и международни изяви: два пъти в “Староплонински събор Балканфолк” в гр.Велико Търново; два пъти  в Регионален фолклорен събор “Пръски от извора” – Враца; в Международен фестивал за фолклор “Децата нашето бъдеще”- Люти брод; във Втори национален преглед на фолклорните ансамбли на ЦИОФФ,  в  Международен детски фестивал „Млади таланти” гр.София през 2012г., в Пети детски национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада” в гр.Монтана, в VIII и ХI национални събори „Де е българското” в комплекс „Дядо Йоцо гледа” с.Очин дол, в Международни фолклорни фестивали: в гр. Гиресун, гр. Архави, гр.Бейпазари в  Турция през 2009-2012г. Струмица - Македония през 2013г., в Халкидона - Гърция през 2014г.,  Александровац - Сърбия -2015 г., Белград -Сърбия -2016г.През 2018 и 2019 г. съставът взе участие в международния фестивал -"Балкан Фолк Фес"т гр.Варна, където бяхме отличени с златни плакети и грамота.